Uupumuksessa sekä keho että mieli ovat kuormittuneet. Väsymys on sellaista, että siitä ei enää palaudu nukkumalla yön yli tai lepäämällä koko viikonlopun ajan – eikä edes parin viikon sairausloman aikana.

Valtavan väsymyksen lisäksi uupumukseen liittyy unihäiriöitä, kehon lämmönsäätelyn ongelmia, hormonihäiriöitä, sydämen tykytystä, kilpirauhasvaivoja, suolisto-ongelmia. Kehon säätelyjärjestelmät ja keskushermoston toiminta ovat reagoineet liialliseen kuormitukseen.

Uupumus on vyyhti, jota aletaan pikkuhiljaa kerimään auki, kun hoito alkaa. Vaikka uupunut mieli haluaisi kaikessa väsähdyksessään kerralla kuntoon ruokavalion, nukkumisen, sopivan liikuntaohjelman ja päivärytmin, on edettävä rauhallisesti. Hoidon tarkoitus ei ole tuottaa lisäkuormitusta.

Uupumuksen hoito aloitetaan homeopaatin vastaanotolla kartoittamalla tarkasti kokonaistilanne eli oirekuva. Käydään läpi sekä fyysiset että henkiset oireet. Sen jälkeen pohdimme asiakkaan kanssa yhdessä sitä merkittävää ydinkysymystä: Miksi olet uupunut? Mikä siihen on johtanut? Mikä on vienyt sinun voimasi? Nämä ovat niitä kysymyksiä, jotka lopulta ratkaisevat sen, millä homeopaattisella lääkeaineella lähdetään tilannetta tasapainottamaan.

Seuraavaksi annan muutaman esimerkin erilaisista toimintatavoista, taipumuksista tai tilanteista, jotka voivat johtaa uupumukseen. Tämän tyyppisiä erotteluja tekemällä homeopaatti pääsee jyvälle siitä, minkätyyppinen lääkeaine on asiakkaalle yksilöllisesti sopiva.

  • Kuminauhamainen toiminta: ylisuorittaminen ja äärimmilleen venyminen, jota seuraa totaalinen väsähdys. Tällaista toimintaa ihminen voi jaksaa kauankin, mutta jossakin vaiheessa kuminauha katkeaa eikä palautumista enää tapahdukaan entiseen malliin.
  • Pitkään kestänyt stressaava ja ylikuormittava elämäntilanne.
  • Haasteet omien rajojen kanssa: tehdään liikaa, autetaan liikaa, levätään liian vähän, ei kuulla eikä tunnisteta kehon hälytyskelloja.
  • Asioiden ylianalysointi ja jatkuva huolissaan oleminen, ahdistuneisuus. Tämä on hyvin kuluttavaa sekä henkisesti että fyysisesti.
  • Helposti ylikuormittuva hermosto: herkkyys sekä sisäisille että ulkoisille ärsykkeille. Tähän liittyy usein voimakasta reagointia ärsykkeisiin, esimerkiksi valoon, ääniin, ruoka-aineisiin. Joillakin tähän voi liittyä myös impulsiivisuutta, joka tuo haasteita ihmissuhteisiin ja pitää yllä erittäin kuluttavaa dramatiikkaa.
  • Virustaudin jälkitilana tullut uupumus.

Tärkeä tavoite uupumuksen hoidossa on tekemisen ja levon tasapainottuminen. Homeopaattinen hoito voikin aluksi tuoda pintaan totaalisen väsymyksen ja pakottaa nukkumaan. Ei ole mahdollista, että hoito samantien nostaisi energiatason pilviin. Hoidon tulee olla elvyttävää, hermostoa vakauttavaa ja toivoa ylläpitävää. Mielen ja kehon on päästävä samaan rytmiin. Vain sitä kautta vyyhti alkaa purkautua ja uusia hyvältä tuntuvia toiminnan tapoja alkaa löytyä.