1. MITÄ HOMEOPATIALLA VOIDAAN HOITAA?

Sekä akuutteja että kroonisia vaivoja. Henkisiä ja fyysisiä.
Esimerkkejä kroonisista vaivoista:

 • hormonaaliset vaivat (kuukautiset, vaihdevuodet, lapsettomuus)
 • vatsa- ja suolistovaivat (ärtyvä suolisto, ummetus)
 • päänsäryt
 • unettomuus
 • tunne-elämän haasteet
 • pelot
 • iho-oireet
 • astma ja allergiat
 • riippuvuudet
 • stressi
 • jumit - sekä kehon että mielen puolella

2. PITÄÄKÖ OMIA ELINTAPOJA MUUTTAA, KUN HOMEOPAATTINEN HOITO ALKAA?

Homeopaattisen hoidon takia ei tarvitse muuttaa elintapoja, mutta ne saattavat homeopaattisen hoidon ansiosta muuttua.

Homeopaattinen hoito aloitetaan juuri siinä tilanteessa, jossa ollaan. Jos käytössä on lääkkeitä, mitään ei pidä tässä vaiheessa jättää pois.

Hoito tehoaa parhaiten, jos ihmisen elintavat ovat terveelliset. Terveellinen ravinto ja mahdollisimman stressitön olo edistää  paranemista. MUTTA yleensä ei kannata jäädä odottelemaan sellaista ideaalitilannetta, vaan hoito kannattaa aloittaa missä tahansa olosuhteissa.

Homeopaattinen hoito ohjaa ihmistä kokonaisvaltaiseen tasapainoon. Se voi antaa tarvittavan sykäyksen elämän muuttamiseksi terveellisempään suuntaan. Kaikkea ei kannata muuttaa kerralla vaan pienin askelin, jotta tulokset olisivat pysyviä.


3. KUINKA MONTA KERTAA PITÄÄ KÄYDÄ VASTAANOTOLLA, JOTTA APUA LÖYTYY?

Tähän vaikuttaa moni asia. Mm. kuinka kauan vaiva on ollut, miten henkilö reagoi homeopaattisiin lääkeaineisiin, onko mukana paranemista estäviä tekijöitä (esim. vahva lääkitys tai oireita ylläpitävät elinolosuhteet). Joskus jo ensimmäisen käynnin jälkeen löytyy apua ja vaiva alkaa parantua. Toisinaan tarvitaan useampia käyntejä ja useampia lääkeaineita.

Pääsääntöisesti voidaan sanoa, että vanhat oireet paranevat hitaammin kuin uudet oireet. Tämän lisäksi kauan kestänyt vaiva paranee yleensä pienin askelin ja vaatii yleensä useampia homeopaattisia lääkeaineita paranemisprosessin eri vaiheissa. 


 4. KUN HOITO ALKAA VAIKUTTAA, JA PARANEMISTA TAPAHTUU, KUINKA KAUAN LÄÄKEAINETTA OTETAAN?

Homeopaattisen lääkeaineen on tarkoitus aktivoida ihmisen omaa luontaista paranemisvoimaa, joka voimistuttuaan alkaa parantaa oireita. Jotta näin tapahtuu, lääkeainetta otetaan vain sen verran, jonka tuo aktivoituminen tarvitsee. Joskus siihen riittää vain yksi annos.

Ihminen voi reagoida homeopaattiseen lääkeaineeseen eri tavoin. Hän saattaa huomata olonsa kohentuvan huomattavasti tai oireen paranemisen alkavan selkeästi. Toinen tapa reagoida on päinvastainen, eli olo saattaa hoidon alussa huonontua ja oire pahentua. Molemmat reagointitavat kertovat siitä, että ihminen on reagoinut lääkeaineeseen, ja niin kauan kuin tuo muuttunut olotila jatkuu, ei oteta uutta annosta.

Käytännössä moniin vaivoihin pitää hoidon alussa ottaa homeopaattista lääkeainetta useampia annoksia, jotta ihmisen oma paranemisvoima pysyy aktivoituneena eikä samantien lopahda, kun lääkeaineen vaikutus loppuu. Homeopaatti pyrkii löytämään asiakkaalle sopivan annostelun. Jossain vaiheessa samaa lääkeainetta tarvitaan yhä harvemmin ja harvemmin, esim. yksi annos kerran kuussa tai kerran puolessa vuodessa. Ja jossain vaiheessa sitä ei ehkä enää tarvita ollenkaan, ja vaiva pysyy silti poissa.


5. MITÄ TEHDÄ, JOS HOIDON ALUSSA OIREET PAHENEVAT?

Oireiden paheneminen hoidon alussa on hyvin tavallinen reaktio. Siitä ei kannata huolestua. Se kertoo, että olet reagoinut lääkeaineeseen.

Jos oireet pahenevat, siinä kohtaa ei enää oteta lääkeainetta, vaan jäädään odottelemaan. Lääkeaine tekee silloin jo tehtäväänsä. Vasta jonkin ajan päästä on mahdollista nähdä, miten paraneminen etenee.

Jos oireiden paheneminen on voimakasta tai aiheuttaa epävarmuutta, ota yhteyttä homeopaattiin.


6. MISTÄ HUOMAA, ETTÄ PARANEMISPROSESSI ON LÄHTENYT KÄYNTIIN?

Paraneminen käynnistyy aina yksilöllisellä tavalla.

On hyvä tietää, että syvällinen paraneminen tarkoittaa paljon muutakin kuin vain välitöntä olon ja oireiden helpottumista.

Yleistäen voidaan sanoa, että paraneminen on lähtenyt käyntiin, kun huomaat reagoineesi lääkeaineeseen jollakin tapaa, joko henkisesti tai fyysisesti.

Ihannetilanne tietysti on, että olo alkaa heti helpottua, eli henkisesti on tasapainoisempi olo ja fyysiset oireet alkavat parantua.

Koska kokonaisvaltainen hoito alkaa hoitamaan sitä kohtaa, joka sillä hetkellä eniten hoitoa vaatii tai joka on kaikkien oireiden perimmäinen syy, myös muunlaiset olotilat ovat mahdollisia. Esim. jos ihminen ei ole pystynyt vuosikausiin itkemään eikä tuntemaan surua, vaan tunteita on jäänyt muhimaan kehoon ja mielen syvyyksiin, silloin hoito saattaa alkaa siten, että surua ja itkua purkautuu ulos. Tämä voi tuntua hyvinkin epämiellyttävältä. Kerron aina ennen hoidon alkua tällaisista mahdollisista reaktioista.

Alkureaktiona voi tapahtua myös fyysisten oireiden hetkellinen paheneminen. Tai hoito voi laukaista jonkin akuutin taudin, esim. flunssan. Hoito voi myös tuoda esiin jonkin vanhan oireen, joka on jo kauan ollut poissa. Vaikka nämä reaktiot tuntuvat ensin "negatiivisilta" oireilta, ne ovat yleensä merkki syvällisen paranemisen alkamisesta.


7. KUINKA USEIN KANNATTAA KÄYDÄ SEURANTAKÄYNNILLÄ?

Jos ensimmäisen käynnin ja siihen kuuluvan seurantapuhelun jälkeen ei ole tullut selkeitä vaikutuksia, kannattaa varata seurantakäynti. Vaikka ensimmäinen tai vielä toinenkaan lääkeaine ei olisi tuonut toivottua vaikutusta, kolmas lääkeaine voi vaikuttaa samantien.

Hoidon alkuvaiheessa kannattaa olla kärsivällinen ja käydä seurannoissa useammin (esim. kuukauden tai muutaman kuukauden välein). Kun paranemisprosessi lähtee käyntiin, seurannoissa ei tarvitse kovin usein käydä.

Seurantakäynnille kannattaa varata aika myös siinä vaiheessa, kun jo hyväksi havaittu lääkeaine ei enää tunnu vaikuttavan, vaikka paraneminen on vielä kesken. Silloin tarvitaan uutta lääkeainetta.


8. MITÄ HOMEOPAATTISET LÄÄKEAINEET OVAT?

Homeopaattiset lääkeaineet on valmistettu pääosin kasvi-, eläin- ja mineraalikunnasta runsaasti laimentamalla ja ravistamalla, eli ns. potensoimalla. Valmistusprosessissa alkuperäisen aineen materia häviää ja jäljelle jää vain aineen energeettinen olemus. Alkuperäisen aineen lisäksi valmistusprosessissa käytetään vain vettä ja alkoholia. Valmis lääkeaine on imeytettynä sokerihelmiin.

Suomessa homeopaattiset lääkeaineet on rekisteröity lääkkeiksi ja niiden valvonnan hoitaa Fimea (Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus).

Kokonaisvaltaisen ajattelun mukaan ihminen koostuu sekä fyysisestä kehosta että energiakehosta, ja juuri tuo energiakeho reagoi ensin homeopaattisiin aineisiin. Sen jälkeen vaikutus yltää fyysiseen kehoon, solutasolle asti. Vieläpä hyvin nopeasti.

Valmistusprosessinsa ansiosta lääkeaineet ovat niin herkässä muodossa, että ne eivät aiheuta sivuvaikutuksia tai allergioita.


9. MISTÄ LÄÄKEAINEITA VOI OSTAA?

Homeopaattisiin konsultaatioihini kuuluvat myös konsultaatiohetkellä tarvittavat lääkeaineet.

Jos niiden lisäksi haluat hankkia muita lääkeaineita esim. akuutteja tilanteita varten, lääkeaineita kaikissa potensseissa voi tilata PUR Hyvinvointikaupan verkkokaupasta. Heillä on myös kaksi kivijalkamyymälää Helsingissä.

Homeopaattisia lääkeaineita myyvät myös monet luontaistuotekaupat ja hyvinvointialaan erikoistuneet verkkokaupat. Niistä voi ostaa D-potensseja.


 10. POTENSSIT – MITÄ TARKOITTAA ESIM. C200?

Potenssi tarkoittaa lääkeaineen vahvuutta. Mitä korkeampi potenssi, sitä vahvempi lääkeaine.

D-potenssit tarkoittavat sitä, että alkoholiliuoksena olevaa alkuperäistä ainetta (emoliuosta) on laimennettu veteen suhteessa 1:10.
C-potensseja on vastaavasti laimennettu suhteessa 1:100.
Kirjaimet, (roomalaiset numerot), ilmoittavat siis kuinka monta kertaa lääkeainetta on laimennettu ja ravisteltu.

Esimerkiksi C200-potenssin valmistamiseksi 1 tippa emoliuosta sekoitetaan 99 tippaan vettä (jossa on säilöntäaineena alkoholia) ja ravistellaan. Tuloksena saatava liuos on C1-potenssia. Tämän jälkeen 1 tippa C1-liuosta sekoitetaan 99 tippaan vettä ja ravistellaan. Tästä saadaan C2-potenssia. Näin jatketaan, kunnes prosessia on jatkettu yhteensä 200 kertaa. Tuloksena saadaan C200-potenssia. Tätä liuosta imeytetään sokerihelmiin, jolloin saadaan homeopaattinen lääkeaine potenssissa C200.

D-potensseja kutsutaan mataliksi potensseiksi. Niitä voi täysin turvallisesti käyttää akuutteihin vaivoihin kotona.

C30 ja C200 ovat korkeampia potensseja kuin D-potenssit. Niitä voi silti käyttää turvallisesti akuuttien itsehoidossa annosteluohjeiden mukaisesti.

1M ja sitä korkeampia potensseja käytetään vain homeopaatin neuvojen mukaan.

LM-potensseja käytetään vain rakennehoidossa homeopaatin ohjeistuksella. Niiden laimennussuhde on 1:50 000.


11. OTETAANKO LÄÄKEAINE ENNEN SYÖMISTÄ VAI SEN JÄLKEEN? VOIKO HAMPAAT PESTÄ HETI, KUN ON OTTANUT LÄÄKEAINEEN?

Kun ottaa homeopaattista lääkeainetta, kannattaa pitää noin 15 minuutin väli syömiseen ja juomiseen sekä hampaiden pesuun ennen ja jälkeen. Muuten ei järjestyksellä ole väliä.


12. VOIKO HOMEOPAATTISEN HOIDON OLLESSA KÄYNNISSÄ KÄYDÄ MYÖS VYÖHYKETERAPIASSA TAI AKUPUNKTIOSSA?

Kroonisia oireita hoidettaessa on suositeltavaa käyttää kerralla vain yhtä hoitomuotoa ja kuulostella rauhassa ensin sen vaikutuksia ennen seuraavan hoitomuodon kokeilemista.

Jos kokee hyvänä käyttää useampia hoitomuotoja, kannattaa kysyä hoitavalta homeopaatilta, vyöhyketerapeutilta tai muulta terapeutilta, kuinka kauan eri hoitojen välissä on hyvä odotella. Sekin on yksilöllistä.

Kaikilla näillä hoitomuodoilla pyritään vahvistamaan ihmisen omaa paranemisvoimaa. Koska se on ihmisen oma sisäinen elämänvoima, sitä ei voida millään ulkoisella keinolla saada lisääntymään määrättömästi. Kokonaisvaltainen hoito antaa vain parantavan sykäyksen, joka saa paranemisvoiman jatkamaan työtään juuri kyseiselle ihmiselle sopivalla tavalla. Joskus sisäinen voima parantaa hyvinkin nopeasti. Sitä ei kuitenkaan mikään hoitomuoto voi pakottaa toimimaan tietyllä nopeudella.

Useiden hoitomuotojen käyttö lyhyellä aikavälillä voi saada enemmän haittaa kuin hyötyä aikaan kokonaisvaltaisen paranemisen kannalta. Liiallinen hoitaminen pysäyttää paranemisvoiman luonnollisen kulun.


13. VOINKO SOITELLA TAI VIESTITELLÄ JA KYSELLÄ NEUVOJA ILMAN ETTÄ TULEN VASTAANOTOLLE?

Homeopaattinen hoito on tehokkainta silloin, kun käydään säännöllisesti seurannoissa. Homeopaatin pitää aina tarkastella jokaista yksittäistä oiretta kokonaiskuvan kannalta.
Kun sinulle tulee kysyttävää, varaa uusi seuranta. Jos et ole vielä käynyt vastaanotollani, varaa aika ensimmäiseen tapaamiseen.