AIVOSI TARVITSEVAT TAUON on professori ja aivotutkija Minna Huotilaisen kirja, josta sain kaipaamaani vahvistusta omille pohdinnoilleni kuormittumiseen ja sen vähentämiseen liittyen. Kun näytin tätä kirjaa kokeneelle, jo kohta eläkkeelle jäävälle hoitolakollegalleni, hän totesi ykskantaan, että juuri riittävän pitkät tauot asiakkaiden välillä ovat hänen jaksamisensa perusta.
 
Miksi työn tauotus on niin hyödyllistä? Huotilaisen kirjasta käy ilmi, että tauon jälkeen työn sujuvuus ja tuottavuus kasvavat, virheiden määrä vähenee ja ratkaisut ovat aiempaa luovempia. Huotilainen mainitsee myös, että autonominen hermosto, johon ei voi tietoisella ajattelulla suoraan vaikuttaa, hyötyy tauoista ihan erityisesti. Tauko nimittäin auttaa huomaamaan autonomisen hermoston ylikuormittumisen ja pääsemään siitä sitten eroonkin. Paitsi tavallisen työrupeaman, myös psyykkisesti kuormittavan tilanteen tai tunteita herättävän tehtävän jälkeen on hyvä pitää tauko ja kiinnittää huomiota siihen, että palautuu mentaalisesti. Ilman taukoa emme jonkin ajan kuluttua olekaan enää neutraaleja vastaanottamaan seuravaa asiakasta tai käsittelemään seuraavaa tapausta. Esimerkiksi kärttyisä terapeutti ei ole kovin kiva kohdattava kenenkään mielestä.
 
Kirjassa kehotetaan myös kuulostelemaan, minkälainen tauko on itselle tarpeen. Kaipaako virkistymistä pienen taukojumpan avulla? Vai kaipaako täydellistä hiljentymistä ja vain oman hengityksen kuuntelua? Olisiko hyvä jutella jostakin kuormittavasta tilanteesta kollegoiden kanssa? Vai onko sillä hetkellä kaikkein parasta vain tavallisten asioiden jutustelu työkavereiden kanssa kahvin äärellä?
 
Kiireisen mielen on vaikea pysähtyä pitämään taukoa. Silloin kun päällä on kova tekemisen draivi, tauot tuntuvat jopa turhanpäiväisiltä tai pysähtymistä ei tule edes ajatelleeksi. Päivän päätteeksi voi kuitenkin olla aivan poikki, vaikka kesken hommien rasittumista ei edes huomaa.
 
Kiireinen mieli on yleensä myös ärtynyt. Sellaiseen olotilaan yksi homeopaattinen lääkeaine on ylitse muiden: Nux vomica. Sitä voi kokeilla ottaa D30 tai C30 -potenssissa 1–2 kertaa viikossa. Jo ensimmäisen annoksen jälkeen huomaa, onko tästä lääkeaineesta apua. Jos ei ole, sen ottamista ei kannata jatkaa.
 
Homeopatia voi auttaa rauhoittumaan siten, että taukojen pitäminen alkaa tuntua fiksulta ajatukselta, vaikka tekemistä olisikin paljon. Se voi myös auttaa kiinnittämään huomiota siihen, että on levon tarpeessa ja että hommia on ryhdyttävä karsimaan. On tärkeää tietää, että homeopatia ei auta siihen, että pystyisi paahtamaan entistä enemmän ja kovemmalla tahdilla, vaan se auttaa muuttamaan omia systeemejä tasapainoisemmiksi.
Lähde: Minna Huotilainen, Aivosi tarvitsevat tauon, Tuuma, 2021.
Näistä linkeistä voit lukea vähän lisää Nux vomicasta: