Aloittaessani tämän Tarentula-tekstin suunnittelun mielessäni alkoi soida Maurice Ravelin kuuluisa orkesteriteos Boléro. Laitoin sen soimaan YouTubesta, ja samalla tutkin eri lähteistä Lycosa tarantulan (wolf spider) myrkystä valmistetun TARENTULA HISPANICA -lääkeaineen oirekuvaa. Siinä osoittautuikin olevan paljon yhtäläisyyttä Boléron kanssa: ennakoivaa jännitettä, intensiteettiä, viettelyä, uhkaa, dramaattisuutta. Näitä tunnelmia Tarentula-oirekuvassa oleva henkilö kokee itse ja saa muutkin kokemaan läheisyydessään. Boléroon palaan jäljempänä. Ensin käyn läpi Tarentulalle tyypillisiä oireita.

Hermoston yliherkkyys

Tarentulan olo on HERMOSTUNUT JA LEVOTON.
Hänen hermosto on äärimmäisen herkkä ja valmiudessa reagoimaan pienimpäänkin ärsykkeeseen. Hän ennakoi jatkuvasti jotakin pahaa tapahtuvaksi. Hän myös herkästi tulkitsee kaikki ärsykkeet negatiivisiksi.

Monien lääkeaineiden oirekuvissa herkkyys on muiden ihmisten tunnetilojen aistimista ja oman käytöksen mukauttamista niiden mukaiseksi. Tarentulalla herkkyys on erilaista. Hän aistii ympäristöstään kaikenlaista, kuormittuu aistimastaan, mutta ei pysty erottelemaan eri aistimuksien alkuperää eikä mukauta itseään kenenkään muun olotiloihin. Hän vain tuntee kaiken itsessään, ja se tekee hänestä ylivirittyneen ja hermostollisesti ylikuormittuneen. Hänen ympärillä olevat ihmiset joutuvat mukautumaan hänen olotiloihin ja käyttäytymiseen.

Tarentula saa levottomuuttaan purettua vain liikkumisen avulla.
Tästä syystä hänellä on jatkuva tarve liikutella käsiä ja jalkoja, ehkä myös ylävartaloa.

Levottomuus näkyy myös nukkumisessa. Unissaankin hän pyörii, hyörii ja viskoo raajojaan.

Fyysisesti hermoston yliherkkyys tuntuu esimerkiksi äärimmäisen herkkinä sormenpäinä. Ne voivat olla niin herkät, että niitä on pakko hangata johonkin. Sormenpäissä voi tuntua siltä kuin niitä pisteltäisiin tuhansilla neuloilla. 

Yliaktiivisuus

Kaikenlainen yliaktiivisuus kuuluu Tarentulan oirekuvaan. Tarentula onkin yksi tärkeä lääkeaine hyvin vilkkaita lapsia hoidettaessa. Aikuinen Tarentulakin on tekemisissään vauhdikas ja jopa pakonomaisesti puuhaileva. Hänellä on jatkuva kiireen tuntu. Hänen toiminta ei ole välttämättä kovin määrätietoista. Paljon energiaa menee säheltämiseen ja kiireen kokemiseen. Tällainen olemisen ja tekemisen tapa ylläpitää hermoston ylivireyttä. Hän on noidankehässä herkkyytensä ja vaistomaisten toimintatapojensa kanssa.

Villi, raju, impulsiivinen, hysteerinen

Tarentula-lapsen käytös on ajoittain rajua ja tuhoavaa. Hän repii ja rikkoo leluja. Hän voi saada yhtäkkisiä raivokohtauksia. Koska hänen hermosto on niin helposti ylikuormittuva, rajut kohtaukset laukeavat mitä pienimmästäkin syystä. Hän voi esimerkiksi olla niin herkkä voimakkaille, kirkkaille väreille, että ne aiheuttavat hänessä rajun reaktion tai olotilan pahenemisen.

Tarentulan aggressiivisuus muita kohtaan on yleensä enemmän verbaalista kuin fyysistä. Hän saattaa kyllä myös lyödä itseään ja muita. Hänen liikkeensä ovat nopeita ja impulsiivisia. Lapsi saattaa yhtäkkiä yllättää sisaruksensa hyppäämällä takaapäin heidän kimppuunsa.

Tarentulan käytös voi olla impulsiivista, maanista ja hysteeristä. Mieliala vaihtelee nopeasti laidasta laitaan. Oirekuvaan kuuluu taipumus kleptomaniaan, valehtelemiseen ja manipulointiin. Tarentula ei kaihda liioittelua tai pettämistäkään.

Huomion tarve

Tarentula haluaa olla keskipisteenä. Hän on omaksunut suorastaan tavakseen järjestää jotakin draamaa saadakseen huomiota. Hän hakee huomiota läheisiltään myös pitämällä heidät tietoisina oireistaan. Hän saattaa teeskennellä sairasta tai liioitella oireitaan. Kun homeopaatti havaitsee asiakkaallaan Tarentula-oirekuvan ja tällaisen huomion tarpeen, hänelle herää kysymys sen alkuperästä. Miksi tämä henkilö tarvitsee niin paljon huomiota muilta? Miten voisimme myös keskustelun avulla käsitellä tätä asiaa? Tarentulan kohdalla keskustelu ei yleensä kuitenkaan ole avainasia. Koska Tarentula-henkilön yhteys omiin tunteisiinsa ja alitajunnan maailmaan on hyvin heikko, hän hyötyy enemmän lääkeaineen vaikutuksesta kuin keskustelusta. Kehollisista hoidoista hänelle sopii hyvin voimakas ja rytmikäs hieronta.

Hämähäkeille yhteisiä teemoja

Hämmennys ja eksynyt olo liittyvät hämähäkkiaineilla moneen elämän osa-alueeseen. Heidän on vaikea hahmottaa aikaa, suuntavaisto on heikko, he ovat kömpelöitä, he voivat olla hyvin epävarmoja omasta identiteetistään, muisti on huono. Peter Fraser antaa näille oireille yhdeksi selitykseksi sen, että verkkoa kutovat hämähäkit roikkuvat verkossaan tai langan varassa taivaan ja maan välillä eivätkä oikein tiedä, mihin kuuluvat. Vaikka Tarentula ei kudo verkkoa, senkin oirekuvasta löytyy näitä samoja teemoja. Roikkuminen maan ja taivaan välillä vain ohuen langan varassa selittää myös sitä, että yhteyttä tunteisiin tai omaan intuitioon ei juuri ole. Hämähäkkiaineista hyötyvät usein henkilöt, joilla on autistismikirjon oireita.

Fyysisiä oireita

 • levottomat jalat
 • lihasten nykimistä
 • yliherkät sormenpäät
 • märkivät sormet tai varpaat
 • oireet ovat yhtäkkisiä, rajuja ja kramppimaisia
 • ummetusta, johon liittyy ahdistunut olo
 • voimakas päänsärky, joka helpottuu, kun hieroo päätä tyynyä vasten
 • huimaus
 • epäsäännölliset kuukautiset
 • sietämätön kutina emättimessä
 • erilaisia iho-oireita: kutisevia ja polttavia iho-oireita, kutinaa ilman ihottumaa, kivuliaat märkärakkulat ja paiseet

Erikoisempia oireita

 • kuukautisten aikana kurkku, suu ja kieli kuivuvat sietämättömästi
 • tunne, että jotakin elävää liikkuu mahasta kurkkua kohti
 • tunne kuin kylmää vettä kaadettaisiin vartalolle
 • huutaminen tai kirkuminen muiden oireiden yhteydessä
 • kipeiden kohtien hierominen auttaa
 • syö hyvin vähän – taipumus laihtua

Yleistä

 • herkkä kaikille aistimuksille – äänet, värit ja kevyt kosketus ärsyttävät helposti
 • kuukautisten aikana ja raskaana ollessa olo on huonoimmillaan
 • tekee mieli raakaruokaa tai palanutta ruokaa – nauttii pannun pohjaan palaneista ruoanjämistä
 • sammuttamaton jano
 • himoitsee suolaista sekä tupakkaa, ei tee mieli makeaa
 • silmät valonarat – olo paranee pimeässä
 • viluinen tai vuorotellen kuuma ja kylmä

Tarentula ja boléro

Rytmit

Bolérossa yksi merkittävimpiä tekijöitä on sen rytmi. Rytmillisyys on tärkeä teema myös Tarentulan oirekuvassa. Hän on äärimmäisen herkkä rytmeille ja tanssii mielellään villisti. Hän nauttii rytmisestä musiikista, kun taas muunlainen musiikki ärsyttää häntä ja voi saada hänet voimaan pahoin.

Rytmit ovat hämähäkkiaineista hyötyville henkilöille merkittäviä myös muilla tavoilla. Sisäinen kaaos pysyy paremmin kontrollissa, kun he pystyvät seuraamaan tiettyjä päivittäisiä rutiineja täsmällisesti. Äkillinen muutos rutiineihin saa heidät pois tolaltaan ja aiheuttaa jopa fyysisiä oireita. Rytmillisyys näkyy myös Tarentulan oireiden esiintyvyydessä – ne ilmenevät usein jaksoittain, esimerkiksi kerran viikossa tai vaikkapa kuukausittain.

Tanssi

Tanssi liittyy Tarentula-hämähäkkiin monellakin tapaa. Peter Fraser kertoo koiraiden tanssivan naaraalle soidintanssin porukalla. Naaras valitsee koiraista mieleisensä ja muut se syö suihinsa. Maurice Béartin koreografiassa balettitanssija Maya Plisetskaya tanssii Boléron usean miestanssijan ympäröimänä. Nämä yhtyvät tanssiin kappaleen edetessä. Intensiteetti on soidinmenoihin verrattavissa:

Soidinmenojen lisäksi Tarentula-hämähäkkiin liitetään myös toinen tanssi.
Aikoinaan nimittäin uskottiin, että ainoa parannuskeino tarantulan puremaan oli tanssia itsensä näännyksiin, jotta hämähäkin myrkky poistuisi hien myötä. Tällaista tanssia kutsuttiin Tarantellaksi.

Bolérolle ja Tarentulalle on yhteistä myös seksuaalisuuden teema. Bolérossa on vahva eroottinen lataus, jonka intensiteetti pitää otteessaan ja vahvistuu tahti tahdilta. Boléro eroottisen tunnelman luojana on yhden brittiläisen tutkimuksen mukaan ollut kolmantena top-20 -rakastelumusiikin listalla vuonna 2012.

Tarentula on hyvin seksuaalinen, mutta ei tunteikas. Hänen seksuaalisuus on suoraviivaista. Seksi on hänelle yksi keino saada huomiota sekä purkaa ylimääräistä energiaa. Hämähäkkinaaraan tapa syödä koiras parittelun jälkeen antaa vähän viitettä Tarentulan tunnepuolesta rakasteluun liittyen.

Tarentula homeopaatin vastaanotolla

Hämähäkin maailmankuvasta lukiessa kannattaa muistaa, että Tarentula-oirekuvassa olevan henkilön oireet eivät useinkaan ole näin dramaattisia kuin mitä tämä kokonaiskuva tuo esiin. Homeopaatti ei heti ala kuulla Boléron rytmiä päässään hänet tavatessaan. Lääkeaineen syvällisemmän maailman ja teemojen tunteminen vain auttaa homeopaattia yhdistämään näkyvissä ja havaittavissa olevat oireet juuri tähän lääkeaineeseen.

Tarentula-asiakas voi olla esimerkiksi pikkuinen, eläväinen tyttö, jolla on vatsan kanssa ongelmaa ja joka saa välillä kontrolloimattomia kiukunpuuskia. Tai vaikkapa aikuinen, jonka hermoston kuormittuminen on jostakin syystä niin totaalista, että kirkkaat valot tai jokin kovempi ääni voi laukaista migreenin.

Tarentula-oireiden syntyminen tai niiden paheneminen liittyy usein sellaiseen uuteen elämänvaiheeseen, johon sopeutuminen väistämättä vaatii jonkinlaista transformaatiota. Tällainen tilanne on esimerkiksi pikkusisaruksen syntymä tai uuden, epävarmuutta aiheuttavan työn omaksuminen. Tilanne voi olla mikä tahansa, mikä aikaansaa äärimmäisen epävarmuuden tunteen. Silloin olo voi tuntua juuri siltä kuin roikkuisi verkossa tuulten riepoteltavana ilman mitään tietoa seuraavasta hetkestä tai kokemusta vastaavasta tilanteesta. Ensin hetkellinen lamaantuminen paikalleen, sitten impulsiivinen, äkillinen ja ajattelematon liike johonkin suuntaan ja sen jälkeen vauhdin ylläpito tuntuvatkin sellaiseen tilanteeseen liittyen mitä luonnollisimmilta reaktioilta.

Lähteet

Fraser, Peter: Spiders, Suspended between Earth and Sky, Transformation between the Realms, Winter Press, Kent, 2008.
MacRepertory, Reference Work 2:
Allen’s Keynotes
Lippe’s Key Notes Red Line
Mangialavori’s Additions 5
Mangialavori Cases
Tyler’s Drug Pictures
van der Zee Miasms
Vermeulen’s Prisma
https://homeopathyplus.com/know-your-remedies-tarentula-hispanica-tarent/
https://en.wikipedia.org/wiki/Lycosa_tarantula
https://fi.wikipedia.org/wiki/Boléro
https://www.iltalehti.fi/rakkausjaseksi/a/2012102516249737
https://tieteentermipankki.fi/wiki/Esittävät_taiteet:tarantella