Miten hoidin omaa flunssaista oloani

Mainittakoon heti aluksi, että käsittelen tekstissä tavallisia vilustumiseen liittyviä oireita.
Tämän tekstin tarkoituksena on toimia vain yhtenä esimerkkinä akuutista itsehoitotilanteesta ja avata sitä,
mitä olotilan kuulostelulla sellaisessa tilanteessa tarkoitetaan.
Tekstissä kerron, millä perusteella valitsin lääkeaineet, miten usein otin niitä sekä milloin tiesin olevani jo parantumassa.
Kaikki mainitsemani lääkeaineet liittyvät yksilöllisesti omiin vilustumisoireisiini, eikä tätä tekstiä voida siis pitää yleisohjeena kyseisten oireiden hoitoon. Kukin oire vaatii aina yksilöllisen tarkastelun ja lääkeaine valitaan sen perusteella.

Tiistai – 1. päivä

Yhtenä tiistai-iltana minulle tuli yhtäkkiä tosi kipeä olo. Flunssainen, vilustunut, väsähtänyt, kuumeinen. Kurkkukin kipeytyi. Olin muutamaa päivää aiemmin paleltunut ulkona ja sen lisäksi myös nukkunut useampana yönä liian vähän.

Otin aluksi yhden annoksen Aconitum C30:a, koska yhtäkkinen kipeä olo illansuussa viittasi Aconitumin oirekuvaan. Olen monta kertaa saanut vastaavan tuntuisen olon menemään yön aikana ohi yhdellä Aconitum-annoksella. Tällä kertaa niin ei tapahtunutkaan, vaan pari tuntia Aconitumin jälkeen oloni oli vielä pahempi.

Koska kokemukseni perusteella tiedän, miten itselläni on taipumus reagoida lääkeaineisiin, tiesin että oireideni paheneminen ei johtunut Aconitumista (joskushan oireet saattavat hetkeksi pahentua lääkeaineen oton jälkeen merkkinä reaktiosta siihen), vaan siitä että Aconitum ei tällä kertaa ollut oikea valinta olotilaani helpottamaan. Jos oireiden paheneminen olisi johtunut Aconitumista, se olisi minulla tapahtunut lähes välittömästi lääkeaineen oton jälkeen. Tällä kertaa tilanne oli erilainen. Tarvitsin jotakin toista lääkeainetta.

Flunssaoireissa Aconitumin ja Arsenicumin oirekuvat ovat samankaltaisia. Joskus niitä voi olla vaikea erottaa toisistaan. Jos toinen ei auta, kannattaa kokeilla toista. Otin siis seuraavaksi Arsenicum C30:a. Sain heti unta ja nukuin aamuun asti.

Keskiviikko – 2. päivä

Olo oli keskiviikkoaamuna edelleen flunssainen. Otin jälleen Arsenicumia, koska se vaikutti toimivan, vaikka ei vienytkään oireita kokonaan pois. Otin tällä kertaa C200:aa. Silloin kun oireita on jo kunnolla päällä, itselläni C200 toimii parhaiten. Tälläkin kertaa se auttoi. Vaikka olo oli puolikuntoinen ja kipeä, pystyin kuitenkin hoitamaan välttämättömät työasiat ja kotiaskareet.

Oloni alkoi iltapäivästä taas huonontua, joten otin Arsenicum C200:aa uudelleen. Se helpotti oloani jonkin verran. Jälkeenpäin katsoen tämä keskiviikko oli sairastelupäivistä pahin. Yritin olla makuulla ja nukkua mahdollisimman paljon. En mitannut kuumetta, mutta sitäkin minulla luultavasti oli. Koska Arsenicum ei mielestäni helpottanut oloani aivan selkeästi ja oloni oli kertakaikkisen vetämätön, otin alkuillasta Gelsemium C200:aa, mutta en huomannut siitä mitään välitöntä vaikutusta. Nukkumaan mennessä otin vielä Arnica C30:a, koska kehoni oli kauttaaltaan kipeän tuntuinen.

Torstai – 3. päivä

Torstaiaamuna oloni oli jo selkeästi parempi. Yön aikana oli kylläkin kehittynyt tukkoinen olo ja räkää tuli valtavasti. Niin paljon, että jouduin niistämään taukoamatta. Tämän lisäksi poskiontelot tuntuivat raskailta. Otin Thuja C200:aa, koska se on joskus vuosia sitten auttanut minulla poskiontelo-oireisiin. Tälläkin kertaa se toimi. Se alkoi samantien hillitä rään muodostumista ja piti olon virkeänä. Pystyin hoitamaan jonkin verran työasioita.

Perjantai – 4. päivä

Poskionteloiden tilanne helpottui, mutta perjantaiaamuksi oli kehittynyt yskää. Lima tuntui sitkeältä, ja sitä oli hankala saada yskittyä pois. Tämä on Antimonium tartaricumin oire. Aloin tarkastella, onko minulla muita oireita, jotka voisivat viitata kyseiseen lääkeaineeseen. Bingo! Kielessäni oli valkoista katetta. Vertailimme tyttäreni kanssa kieliämme, ja minulla oli selkeä kate, kun taas hänellä ei. 

Otin annoksen Ant-tart C200:aa. Se olikin sillä hetkellä täydellisen osuva lääkeaine. Yskä hilliintyi selkeästi, ja mikä parasta, voimani alkoivat palautua kohisten ensimmäisen tunnin kuluessa lääkeaineen ottamisesta. Minulla on akuuttitilanteissa taipumus kokea yksi tietty selkeä käännekohta, jolloin paraneminen alkaa. Tämä hetki oli sellainen. Silloin kun kokee voimiensa palaavan, voi olla aivan varma siitä, että tuli otettua sopiva lääkeaine, vaikka muita oireita vielä olisikin. Minunkin piti päivän aikana vielä niistää ja ajoittain yskiäkin.

Lauantai – 5. päivä

Perjantaiaamuna alkoi siis selkeä paraneminen. Ensin voimien palautuminen ja siitä sitten flunssaoireiden helpottuminen vähitellen. Otin lauantaina vielä yhden Ant-tart C200:n edistääkseni paranemista.

Sunnuntai – 6. päivä

Koska intensiviinen akuuttivaihe oli selkeästi ohi, otin vielä omaa rakenneainettani, joka vahvistaa kokonaisvaltaisesti ja voi edistää loppuoireiden paranemista.

Huomioita

Flunssaoireisena pääasiallinen hoitokeino on lepo. Itse koin oireideni pääsevän hieman pitkittymään, koska en pystynyt lepäämään ihan niin paljon kuin kehoni olisi tarvinnut.

Silloin kun oireet muuttuvat selkeästi, tarkista oirekuva ja vaihda lääkeainetta tarvittaessa.

Selkein merkki paranemisesta on se, kun voimat alkavat palata tai ruoka maistua, vaikka muita oireita vielä olisikin.
Tässä vaiheessa ei välttämättä enää tarvita mitään lääkeainetta, koska paraneminen on selvästi jo vauhdissa.
Jos olo menee heikommaksi, silloin tilanteeseen sopiva lääkeaine on paikallaan.

Kun flunssainen olo pääsee päälle, oireiden paraneminen voi lääkeaineista huolimatta kestää useita päiviä. Sitä ei pysty millään lääkeaineella määrättömästi nopeuttamaan. Lepo on tärkeää. C- ja D-vitamiini sekä hunaja ovat loistavia apukeinoja.